زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

حسن کلبی





حسن کلبی (متوفای ۳۵۲ق)، از صاحب منصبان خاندان کلبی و یکی از فرماندهان لشکر منصور فاطمی و از نخستین فرمانروایان کلبی در سیسیل بود که در نبرد با رومیان به پیروزی رسید. او سرانجام به سال ۳۵۲ ق درگذشت.


۱ - معرفی اجمالی



حسن بن علی بن ابی‌الحسن کلبی، نخستین فرمانروای کلبی در سیسیل است. وی در آغاز یکی از فرماندهان لشکر منصور فاطمی، حاکم افریقیه بود. چون منصور، وی را توانمند یافت، او را در سال ۳۳۶ ق والی جزیره سیسیل کرد. برخی مردم جزیره، علیه او شوریدند و او با قدرت، شورش و فتنه را سرکوب کرد و مردم از او بیمناک شدند.

۲ - نبرد با کنستانتین



در روزگار حسن کلبی، کنستانتین، امپراتور روم ناوگانی عظیم برای تصرف و تسخیر جزیره سیسیل بدان جا اعزام کرد. کلبی با سپاه روم درگیر شد و منصور فاطمی، ناوگانی به استعداد هفت هزار مرد جنگی سواره نظام و سه هزار و پانصد نفر پیاده نظام با یک ناوگان جنگی برای کمک کلبی به جزیره اعزام کرد و به سوی مسّینای ایتالیا حرکت کرد. سپاهیانش، به شهر رجیو حمله کردند و سرزمین کلابریا در جنوب ایتالیا را درهم نوردیدند؛ در نتیجه، رومیان شکست خوردند و کلبی «ریو» را تصرف کرد و در آن جا مسجدی بنا کرد و بازگشت.

۳ - درگذشت منصور فاطمی



حسن کلبی، هم چنان در سیسیل بود که خبر درگذشت منصور در سال ۳۴۱ ق و قیام المعز، به او رسید. مدّتی کوتاه در سیسیل ماند و سپس حکومت سیسیل را به پسرش احمد واگذاشت و به شهر مهدیه، پایتخت عبیدیان در آفریقا سفر کرد و در مدّت اقامتش در مهدیّه، از نزدیکان المعز شمرده می‌شد و بعدها به سیسیل بازگشت.

۴ - پیروزی معرکه رمطه



جنگ‌ها و درگیری‌های فراوان و متوالی، میان کلبی و رومیان در گرفت تا این که در معرکه رمطه که قلعه‌ای در جزیره سیسیل است، پیروزی شگرفی بر رومیان به دست آورد. لسان‌الدین ابن‌الخطیب، در این باره می گوید: «کلبی در شوال ۳۵۲ ق در حالی با سپاه روم مواجه شد که نیروی کمی همراه داشت، اما خداوند، پیروزی را نصیب مسلمانان کرد و آنان، مردمان بسیاری را در دریا و خشکی کشتند و سرهای ده هزار نفر را از بدن جدا کردند. کلبی از شدت خوشحالی ناشی از پیروزی، مریض شد و بعد از گذشت حدود یک ماه از آن نبرد بزرگ، درگذشت. مردم سیسیل، در فراق کلبی و به خاطر خیرخواهی و عدالتش، عزاداری با شکوهی به پاداشتند.»
[۵] عباس، احسان، العرب فی صقلیه، ص۴۴ .


۵ - پانویس


 
۱. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۸، ص۴۷۱.    
۲. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۸، ص۴۹۲.    
۳. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۸، ص۵۵۶.    
۴. زرکلی، خیرالدین، الأعلام، ج۲، ص۲۱۷.    
۵. عباس، احسان، العرب فی صقلیه، ص۴۴ .


۶ - منبع



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۲۶۴.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.